Published in the Healthcare Design’s 2009 Architectural and Interior Design Showcase

September2009_HCD_SEQ
Healthcare Design magazine’s ninth annual Architectural and Interior Design showcase features noteworthy recent healthcare projects from across the globe. Showcase projects are reviewed and selected by a jury of architects, designers, researchers, and facility-based experts. The Sequoia Hospital Pavilion, located in Redwood City, California, was featured in the 2009 showcase under projects in progress. The Moon Mayoras design is comprised of 162,730 square-feet of new construction and a 55,000-square-foot renovation.  The publication text for the project reads as follows:

The new 4-story, 104-bed Pavilion is part of Sequoia Hospital’s overall vision to rebuild a state-of-the-art facility at its current historic site located in Redwood City, California. The rebuilding program for the 13-acre Sequoia Hospital campus site will transfer services from the current 50-year old, outdated facility and allow Sequoia Hospital to further achieve their mission to provide innovative and exceptional health care to the southern San Mateo County community.

The existing hospital main entry is located along Alameda de la Pulgas to the east, and is difficult to find as a result of existing street foliage and the significant grade difference between the street level and the entrance to the existing hospital building. The new proposed site entry along Whipple Avenue to the south remedies this problem by providing a new monumental hillside entry that will intuitively lead visitors to a new entry plaza located at the lower level of the new Pavilion. A covered pedestrian walkway invites visitors and families to experience the new patient garden.

During design, significant attention was directed toward creating a therapeutic experience from the moment patients, visitors and staff arrive onsite. Natural elements of water, stone and landscape are incorporated throughout the site and building design. The main entry plaza brings together major pedestrian circulation paths for the site. Stone accents are introduced to signify a serene place of transitions leading to and from the hospital, a theme carried throughout the various public spaces including outdoor dining, the healing and roof gardens, the community street garden, the tree garden, public transportation areas, and parking. The Pavilion incorporates a stone wainscot and trellis elements that form a system of vertical and horizontal lattices that provide a rich texture and depth to the architecture. Once inside the Pavilion, natural daylight filters into expansive waiting rooms, which visually “look back” and physically interact with these natural elements created at the entry plaza. Upper level patient rooms enjoy distant vistas over the treetops of Sequoia Hospital and the surrounding redwood trees. The Pavilion’s inpatient care units all utilize family-centered patient rooms with amenities supportive of extended family overnight stays.

The lower level lobby serves as a transitional area between the existing hospital and the new Pavilion. This special “arrival place” provides a waterfall, garden access and outdoor Dining Patio. A pedestrian crosswalk provides a direct tie to the public Dove Beeger Park across Whipple Avenue. The lobby provides immediate access to the existing first floor outpatient functions (imaging, laboratory, emergency). Patient registration will be located at this level in close proximity to the main entrance.

The lower level serves as the Surgical/Intensive Care Unit (ICU) floor. Public, patient, and staff circulation patterns are designed to separate public from patient flow in order to preserve patient dignity and provide efficient flow of patients from surgery to the ICU and PACU. A single reception waiting area simplifies the flow for patients and family members. This waiting area serves pre-op, a Special Procedures Unit consisting of 5 Interventional Catheterization Labs, 16 CSU beds, and a six-bed short stay unit in support of post-procedure care for the Special Procedures and Endoscopy units as needed.

From reception, the surgical patient will be escorted to a private pre-op room to be prepped for their particular procedure in one of eight operating room suites. The patient is then transported horizontally to one of (16) ICU rooms or (12) PACU positions for recovery and can remain as needed until it is appropriate to move the patient up one or two (first or second floor) levels to one of (56) Cardiac Surveillance Unit (CSU) beds.

The second floor of the Pavilion houses an additional 32 CSU beds, and the third floor is a 32-bed Medical/Surgical/Orthopedic (MSO) unit.

To read more about the project, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*